Opublikowany przez: Paulina22 2014-04-14 15:23:18
Rosyjska tradycyjna pascha przyrządzana jest i podawana zasadniczo tylko raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody i od zawsze obciążone były religijnymi znaczeniami symbolicznymi, także w chrześcijaństwie. Dodatki do paschy – cukier, bakalie itp. są produktami luksusowymi, symbolizującymi bogactwo i dobrobyt.
Dla niektórych może to być coś nowego na wielkanocnym stole pełnym przysmaków, dla innych od lat sprawdzony deser wielkanocny.
Pascha nie wymaga wielu składników, a nasz przepis będzie dla Was prosty w wykonaniu!
Pascha
SKŁADNIKI:
WYKONANIE KROK PO KROKU:
Bakalie namocz, jeśli trzeba, osusz i pokrój nie za drobno. Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka powoli wlewaj jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotuj, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudź i usuń wanilię. Cedzak wyłóż podwójną warstwą gazy i odcedź ser. Maksymalnie go odciśnij, najlepiej zostaw na noc na cedzaku, a rano dociśnij. Serek powinien być sypki. Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Do makutry wrzuć ser, stopniowo dodawaj masło i ucieraj, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodaj bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnij dość luźnym kremem i wstaw do lodówki. Kiedy stężeje, przewróć na talerz do góry dnem, zdejmij gazę i udekoruj według własnej fantazji.
Smacznego!
Przygotowywałyście już paschę na święta wielkanocne?
Może znacie inny przepis na paschę? Zapraszamy do dzielenia się przepisami i opiniami na naszym forum!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.